Khidmat Nasihat Berkaitan Ikan Keli Online

Salam sejahtera sekiranya ada di kalangan Rakan-rakan yang baru mahupun yang sudah lama Penternakan ikan keli dan mahu bertanya mengenai Permasalahan mengenai ikan keli bolehlah tinggal soalan diruang petak di sediakan. sekiranya soalan yang dapat saya jawab akan segera saya jawabkan namun sekiranya soalan yang di ajurkan saya kurang tahu, saya mohon maaf terlebih dahulu dan mungkin tidak akan di jawab oleh saya. saya juga menggalakan sekiranya ada dikalangan Pengusaha-pengusaha yang tahu dengan soalan yang diajurkan oleh rakan kita saya amat mengalu-alukan supaya tuan/puan boleh berkongsi pendapatan dan jawapannya,sekian terima kasih.

4 comments :

 1. Salam tuan,

  Boleh kah dicampur ikan keli bersama dengan ikan talapia dalam nisbah 50%-50% atau 30%-70% dalam sesebuah kolam. Jika boleh apakah risikonya?

  ReplyDelete
 2. Wsalam...mohdrossham,

  Jawapan 1. Sebenarnya di dalam kolam ikan keli sama sekali tidak dibenarkan meletakkan apa-apa ikan air tawar selain ikan keli dikhuatiri ikan-ikan keli yang lapar dan bersaiz besar dari ikan talapia akan memakan ikan talapia sedikit demi sedikit hingga habis kesemuanya,manakala ikan-ikan talapia yang matang dan menghasilkan benih tidak dapat menyelamatkan anak-anak mereka daripada ikan keli ini.

  Jawapan 2. Sekiranya ikan talapia dan ikan keli di campurkan sekali di dalam sebuah kolam, ikan talapia lah yang menjadi mangsa kepada ikan keli yang bersaiz besar dan akan membunuh seekor demi seekor ikan-ikan talapia ini, sekian terima kasih...maaf lambat balas..

  p/s : Makluman, saya juga membuka peluang kepada sesiapa sahaja yg ingin bertanya soalan berkaitan keli pada ruang ini,yang mana saya boleh jawab,saya akan jawab, cuma lambat dan cepat sahaja sebab saya kurang online sekarang, segala pertanyaan tuan/puan akan saya jawabkan dengan mengambil masa sedikit.

  ReplyDelete
 3. Saya ada ikan keli size 4-5 ekor / kg utk jual . Ada yg minat hub saya +60107608222 Mr Liu .Terima kasih .

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete