31 August 2012

Percikan Bunga Api & Malam 31 OGOS

Saksikan kemeriahan malam 31 ogos disini, ini lah malam akhir malam sambutan 31 ogos yang mana telah di sertai oleh pelbagai jabatan kerajaan dan di hadiri ribuan orang pada malam tersebut bagi sama-sama memeriahkan lagi sambutan malam tersebut.



Antara jabatan kerajaan yang mengambil bahagian dalam Pembarisan Lintas Hormat adalah dari Majlis Daerah, Majlis Perbandaran, Majlis Bandaraya, JKR, Bomba, Pej Tanah, Hasil, SUK, Produa, dan banyak lagi.



Pelbagai gambar-gambar percikan bunga api malam 31 Ogos.













Ini saja gambar-gambar yang menarik dapat saya sediakan, gambar tak seberapa sebab pakai handpone kamera sahaja, kalau kamera SLR mungkin cantik lah kan, sebagai perkongsian dan sebagai rujukan tak mengapa haha..





29 August 2012

Cerita di Kedai Kopi 2012

Seperti biasa pada setiap hujung malam minggu saya akan ke " kedai makan simpang 3 " majlis daerah hulu selangor bagi menikmati makan malam bersama kawan-kawan serta ahli keluarga, terdapat pelbagai menu-menu yang disediakan dan masakan-masakan di kedai ini memang menyelerakan sekali.

Sambil menikmati sajian disini kita juga dihidangkan dengan tontonan wayang gambar " Astro " dengan berbagai-berbagai filem menarik di dalam rancangan pihak astro sediakan.

Suasana tenang di sekitar kedai makan simpang 3 itu juga menenangkan jiwa setelah seharian penat bekerja sambil menghirup sup ayam yang menyelerakan.


Aktiviti seperti bukan lah selalu saya lakukan, hanya di hujung minggu sahaja bersama isteri dan anak-anak, aktiviti seperti ini dapat mengurangkan stress di tempat kerja dalam kehidupan seharian, jadi buat rakan-rakan yang nak hilangkan stress boleh lah melakukan aktivi seperti ini disamping mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan keluarga sedikit sebanyak dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi dalam Rumah Tangga dan masalah di tempat kerja.

Aktiviti santai ini memainkan peranan penting dalam kehidupan kita sesama masyarakat lain serta jiran-jiran, kawan-kawan kita.

Persiapan Hari Kemerdekaan

Selamat menyambut hari kemerdekaan buat semua Rakyat Malaysia yang tercinta, kekalkan keamanan Negara Malaysia. Bangga menyambut hari kemerdekaan yang bakal diadakan di Shah Alam kini kian terasa berbagai persiapan yang akan dilakukan yang mana kami juga akan menyertai pembarisan dan pertandingan kawad di shah alam.




Sambutan menyambut Hari Kemerdekaan yang diadakan di peringkat negeri akan dilakukan pada waktu malam bagi menyambut detik 12 tengah malam dengan sebutan " merdeka" merdeka" merdeka sebanyak 3 kali dan di teruskan dengan Nyanyian Lagu " Negaraku, Jalur Gemilang dan Malaysia Maju " yang akan dinyanyikan secara beramai-ramai oleh kami.

Disamping itu juga terdapat persembahan kebudayaan berbagai kaum juga boleh di saksikan di sana, Pembarisan Lintas hormat ini juga akan di hadiri dan disertai oleh semua jabatan kerajaan oleh pelbagai jabatan kerajaan di Negeri Selangor.



Kami berkumpul disini menyaksikan pelbagai persembahan yang berlangsung di sini iaitu persembahan " Kawad Senyap " TLDM lumut, Sewang Dari Masyarakat Kaum Peribumi dari Gombak dan Ketukan dari Pancaragam dari pihak tentera dan budak-budak sekolah.

Kelihatan tersegam indah Masjid Besar di Shah Alam dengan cahaya lampu berwarna warni di malam tersebut telah memeriahkan suasana disitu.

Detik jam 12 Malam akan menyaksikan Percikan Bunga Api yang telah disediakan oleh penganjur akan menerangkan lagi Bandar Di Shah Alam, memang meriah.

Di harapkan agar rakyat selangor turut sama-sama hadir pada malam 31 ogos bagi memeriahkan lagi acara yang berlangsung pada malam tersebut. Sambutan lintas hormat serta pembarisan hari kemerdekaan seperti ini hanya diadakan setahun sekali jadi sudilah datang beramai-ramai memberikan sokongan bagi memeriahkan lagi suasana di malam tersebut.

Pembarisan sejauh 2.5 kilo meter ini di sertai begitu ramai agensi-agensi kerajaan di negeri selangor termasuk pihak berkuasa tempatan negeri selangor, jabatan-jabatan kerajaan negeri selangor dan banyak lagi.

Maka jom lah ramai-ramai hadir menyaksikan pertunjukan yang agak luar biasa pada malam tersebut, mari kenangkan pengertian kemerdekaan, hargailah jasa-jasa penuntut kemerdekaan negara kita, sekian terima kasih.

25 August 2012

Pelik!! Ikan Keli Tanpa Segat

 Macam-macam sekarang ini saya lihat, ikan keli yang saya ternak ini tidak mempunyai segat, kalau macam ni senang lah nak potong ikan keli ni, tak payah risau akan duri atau segat nya lagi, mudah terus potong tak payah risau akan risiko terkena segat ikan keli.

Pada asalnya memang ikan keli bunga ini tidak berbisa sekiranya terkena segat ikan ini, kalau kena pun luka kecil sebab tercucuk duri ikan ni betul kan.. rasanya ramai yang tahu pasal ikan keli bunga ini.

Tapi yang menghairankan tiba-tiba ikan keli ini tanpa segat ini yang menjadi tanpa tanya kepada saya, maklumlah selama hampir 6 tahun saya di dalam bidang ini, ini baru pertama kali saya melihat rupa ikan keli tanpa segat.


Pandangan dari Kiri


Pandangan dari Kanan

Ini lah rupa ikan keli bunga yang saya maksudkan itu, mungkin Allah ingin membuktikan kebesarannya bertapa berkuasanya ia. Jadi anggaplah cerita ini hanya sebagai pembelajaran dan perkongsian semata-mata dan tidak lebih dari itu.

Ikan ini hasil dari pembenihan secara aruhan saya jalankan sebulan lepas dan beratnya sekitar 89 gram dan ia adalah ikan betina. 

Comel ikan ini, anak saya juga berani pegang sebab ia tidak ada segat di kiri dan kanannya. lihat sahaja perutnya yang kenyang dan membesar itu.


16 August 2012

TAHUKAH ANDA?

1. Ikan merupakan salah satu daripada makanan yang dapat merangsang otak untuk bekerja lebih baik, lebih mudah dalam memunculkan suatu ingatan & lebih cerdas.

2. Pada dasarnya ikan megandungi banyak sekali kandungan gizinya seperti lesitin (kolin), fenilalanin, asam ribonukleat, DMAE, tirosin, vitamin B6, niasin atau B3, tembaga, protein, seng, asam lemak omega-3 (DHA) dan vitamin B12.

3. Ikan haruan dapat mengesan 27,000 jenis bau, sekali gus menjadikannya haiwan yang paling sensitif deria baunya.

4. Jerung merupakan haiwan berbahaya. Malah sebelum ia dilahirkan lagi, Saintis Stewart Springer telah digigit oleh satu embrio jerung pasir semasa beliau sedang memeriksa ibu jerung tersebut yang sedang hamil.

5. Orang Jepun gemar memelihara ikan emas kerana di percayai dapat mengesan gempa bumi. Ikan emas memberi petanda akan berlaku gempa bumi dengan melompat keluar akuarium beberapa jam sebelum kejadian.

6. Paus beluga hanya ditemui di Lautan Artik, kanada. Ia boleh bergerak sejauh 700 batu sehari! Haiwan ini hanya perlu menyedut oksigen setiap 20 minit.

World Arowana


Arowana is an exotic species of freshwater ornamental fish. Arowana fish also known sebagar Dragon Fish or Bony-tongued by some of the Chinese Dragon, exporters and importers of fish. For commercial purposes, the arowana is now bred in a tank with a balanced diet and about 35% protein.

Based on its ability to demonstrate their authenticity as ornamental fish of high quality classic, arowana has always been a dream to become a pet fish in aquariums.

Hobbies preserve fish species is said to be well worth the effort to pencintanya. Arowana is said to be the cure for grief. Color appearance of a prominent scales and charming, graceful movements of the graceful contortion accompanied by an attractive body is said to dissolve the stress of that view.

Chinese carriers are mempercainya that arowana ong / luck to their owners. Arowana regarded as an ancient fish that has not been spoiled, like the dragon (dragon fish / Dragon Fish or Liong), especially of a kind super red or gold arowana.

But due to widespread fishing activities since the 70's until now, the total population in their natural habitat is decreasing.

Biaknya very low forces, in addition to the high natural predators also said to be linked to a lack of population.

COMMERCIAL POTENTIAL

In Malaysia, arowana fish farming activities are conducted on a commercial basis for export to international markets and between the agencies involved are the Department of Fisheries. In nature, these fish reproduce once a year, in June to August in its original habitat.









Malaysian Golden









Malaysian Golden Blue Base












Super Red


In the local market, gold arowana red Arowana Malaysia and Indonesia-sized 15-20cm is sold at RM 1,500 to RM 2,500 a, while the Indonesian gold arowana sold for between RM350 and RM600 a.

Green arowana fish is sold at around RM 25 to RM60 a. For the local market, this fish is sold freely without any control law.

In the international market transactions arowana require a permit issued by the CITES Convention on International Trade in Endangered Species of Endangered Wildlife and Wild Plants, based in Geneva.

Fish only second generation (F2) of the Captive Breeding In (Commercial captive-breeding) as defined by CITES permitted to be transacted.

For companies or individuals who operate arowana seed production for overseas markets need to register first before carrying out operations with the Department of Commercial Breeding of Captive Wildlife. The main reason is that fish must be observed from sources that are bred in captivity at least until the second or F2 generation.

Based on the analysis, Freshwater Fisheries Research Centre (PPPAT) Branch phenomenology discussion, the investment on this project is quite large, the cost for arowana breeding started on a land area of 0.25 hectare is estimated at RM173, 200.00 with a minimum of equipment.

In general, when this is not everyone can afford to venture into this fish seed production for operational start-up capital is high, including taking some time to grow normally at the age of three years.

However, given the current market, these activities are able to perform successfully and be able to bring lucrative returns if the operators give special attention to the level of a good parent breeds, nutrition and management in working.

14 August 2012

Peluang Melabur Melalui Skim Ahli KWSP

Syarat-syarat kelayakan

* warganegara Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas dan kurang dari 55 tahun.

* Mempunyai simpanan sekurang-kurangnya RM5,000 melebihi baki simpanan asas di dalam Akaun 1, KWSP.

* Memenuhi kelayakan menyertai unit amanah ASNB.

Dokumen Dan Keperluan Untuk Melabur Melalui Skim Pelaburan Ahli KWSP

* Salianan kad pengenalan (depan dan belakang pada muka surat yang sama, dalam kertas bersaiz A4).

* Penyata terkini KWSP.

* Borang KWSP 9N (AHL) yang telah dilengkapkan.

* Borang Pelaburan Tambahan ASNB (ASNB 21) yang telah dilengkapkan.

* Berdaftar sebagai pemegang unit amanah dengan pendaftaran pelaburan minima 100 unit bagi ASN 2, ASN3 dan ASG.

( Borang boleh didapati di semu pejabat ASNB seluruh negeri).

Had Pelaburan yang dibenarkan :

* Minimum setiap pengeluaran adalah RM 1,000.

* Maksimum pelaburan mestilah tidak melebihi 20% daripada jumlah simpanan yang melebihi simpanan asas dalam Akaun 1, KWSP.

* Permohonan boleh dibuat setiap 3 bulan selepas tarikh terakhir pemindahan dibuat.

Untuk keterangan lanjut sila hubungi talian Hotline 03-2057 3000 atau cawangan dan ejen ASNB di seluruh negara.

12 August 2012

Jom Bincang2 " BLOG " Yang Mendapat Anugerah dari Pihak Nuffnang.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... mari kita berbincang demi kebaikan bersama buat blogger2 seantero dunia, bukan senang nak mendapat blog diberikan anugerah dari Pihak Nuffnang, banyak perlu di perlajari, banyak perlu dikaji, banyak perlu diketahui.

Kenapa saya pilih tajuk seperti ini..?? Sebab saya cuma berbincang dengan pelawat, rakan blogger yang lain mungkin kebarangkalian saya ini tepat, atau juga hanya berbincang-bincang sahaja untuk kebaikan bersama, sebab puas saya google tak yang tulis tajuk ini, sebab saya memang kehausan ilmu sahaja pada saban waktu, sifat saya suka nak ambil tahu seperti perkara-perkara baru dan segar ini.

Sifat ingin tahu saya wujud kerana duit, duit lah yang membuatkan perasaan ingin tahu saya sangat dalam, kata orang duit itu penting di dalam kehidupan serba canggih ini. Saya bukan mata duit sebenarnya huhu...cop duit ini muncul dibenak ini apabila teringat hal sewaktu saya kecil dan di zaman kanak-kanak, saya juga bukan orang senang, saban hari makan nasi dengan lauk garam sahaja, rumah dulu tak ada lektrik dan bekalan air, malam tidur pakai pelita, sumber " air bukit " sejauh sebatu dari rumah terpaksa berjalan sejauh ini mengandar air setiap. Kalau musim hujan kami sekeluarga seronok lah.

Panjang gak saya menyimpang dari tajuk asal, baik lah kita sambung balik mengikut tajuk kita di atas ini, jom sambung balik. ce wah sedap je aku ni mengarah orang..hehe..jangan marah ye..!

KEBARANGKALIAN

Wah dah masuk bab sains & matematik pula dah...haha.. Mengikut kebarangkalian saya lah, ini andaian sahaja, mungkin betul atau tidak saya tak kurang pasti. Kenapa ada Blog yang mendapat "anugerah" atau ' "award blog" dari pihak nuffnang mungkin.

1. Blog Cantik & Kreatif.
2. Artikel Blog Berinformasi.
3. Gambar Artikel Blog Cantik dan Sharp.
4. Blog Kurang Widget.
5. Blog Fokus Menulis 1 Artikel.
6. Traffik Tinggi & Komen Pelawat Tinggi.
7. Blog Kelihatan seperti Sebuah Website.

Jom Kupas...

BLOG CANTIK & KREATIF

~  Blog yang di hasilkan oleh blogger-blogger yang mendapat "BLOG AWARD NUFFNANG" ini mempunyai blog yang cantik, tulisan cantik, tulisan ada warna yang menarik, ada pelbagai warna di blok ini, Latar Belakang dan Tema Blog yang menarik dan Kreatif, Latar Belakang Blog sama dengan tajuk utama blog. Contohnya kalau tajuk uatama blog ialah "kereta", jadi diorang letak latar belakang kereta. Blogger memang kreatif, menampelkan bermacam, warna dalam masa yang sama Blog nampak timbul dan hidup, ada teknik fotografi.

ARTIKEL YANG BERINFORMASI

~ Blogger menekan artikel yang berinformasi kepada awam sahaja yang mereka tulis, artikel yang bermunafaat kepada awam, artikel yang berguna kepada masyarakat global, dan artikel mereka ditulis dalam bahasa english, maka sudah tentu ramai yang baca sebab bahasa inggeris adalah bahasa peringkat global di dunia ini. Artikal BI dalam di baca disetiap segenap pelusuk tanah air, tidak hairan lah sebuah artikel sahaja dibaca hampir 20k orang. kalau ada 100 artikel berapa agaknya jumlah pembaca blog-blog mereka.

GAMBAR ARTIKEL BLOG CANTIK & SHARP

~ Dari penelitian sahaja, dari blogwalking saya ke blog finalish ini, saya dapati blog mereka mempunyai gambar serta warna yang menarik pada gambar artikel mereka, tidak ada satu gambar yang gelap dan blur pada gambar itu, kalau adak yang gelap dilihat ianya sebagai seni pada gambar itu. Mereka mengambil berat akan kecerahan gambar, kualiti gambar,tajuk gambar sebelum di muatkan ke dalam blog mereka. Lihat sahaja pada gambar yang rakamkan terdapat pelbagai teknik fotografi di dalam gambar tersebut. Rasanya mereka menggunakan KAMERA DIGITAL SLR FOCUSING. Ini hasil dari penelitian yang saya buat dari berkunjung ke blog mereka.

BLOG KURANG WIDGET

Kebanyakkan BLOG AWARD NUFFANG tidak mempunyai widget, tidak ada widget yang banyak dan widget berat, WIDGET ini memainkan peranan yang amat besar dalam sebuah blog, berhati-hati menggunakan widget agar blog kita tidak berat semasa "loading page".

BLOG FOKUS MENULIS I ARTIKEL

~ Apa yang saya lihat mereka menyiarkan artikel hanya menggunakan 1tajuk artikel sahaja sebagai contoh, kalau blog tersebut berkaitan Pelancongan jadi blogger-bloger ini akan menulis fokus kepada pelancongan sahaja. tempat percutian, pantai, hotel, blogger hanya tulis satu bab sahaja, ini lah maksud saya. Dan sekiranya pasal makanan, mereka akan cerita pasal makanan sahaja,

TRAFFIK TINGGI & KOMEN PELAWAT TINGGI

~ Mereka menulis artikel dalam bahasa inggeris, jadi sudah tentu ramai yang baca, Orang Amerika tidak fasih berbahasa melayu begitu seterunya, jadi sudah tentu orang akan komen adalah orang yang menggunakan bahasa bi, BI adalah bahasa global, betul tak. Apabila ramai orang komen blog anda maka makin tinggi kedudukan blog anda di lihat didalam google, Lelabah Google dapat mengesan blog-blog aktif ini jadi tidak hairan lah blog-blog berada di kedudukan rafting teratas. Semakin ramai orang komen di blog anda maka makin tinggi kedudukan blog anda dan mudah dijumpai pelawat atau pembaca-pembaca blog.

BLOG KELIHATAN SEPERTI SEBUAH WEBSITE

Walaupun mereka menggunakan " BLOG PERCUMA " tetapi blog mereka seolah-olah nampak sebuah website, adakalanya mereka menggunakan blog berbayar iaitu membayar domian sebagai contoh EMAS.COM, ALI.COM, RESEPI.COM. Pada awal ianya sebuah blog percuma BLOGSPOT.COM tetapi setelah mereka memebeli domain blog tersebut bertukat alamat domain, seperti contoh sekali lagi saya terangkan, sekiranya blog percuma mereka ialah EMAS.BLOGSPOT.COM dan setelah berbayar ianya menajdi EMAS.COM

Keterangan ini bukan lah rekaan saya semata-mata tetapi ini adalah hasil kajian dan penyelidikan saya semasa mengunjungi blog-blog mereka, jadi ini adalah kebarangkalian saya, andaian saya atau tekaan saya, mungkin betul atau tidak, saya tidak pasti, namun sedikit sebanyak memang kelihatan seperti apa yang saya gambarkan seperti diatas.

Namun begitu  jika ada pembaca-pembaca disini tahu rahsia " Bagaimana Mendapatkan Blog Award Nuffang " bolehlah terangkan disini atau komen di bawah, saya alu-alukan, tak jadi masalah pada saya, berkongsi ilmu apa salahnya, mungkin anda lebih arif daripada saya, jangan malu-malu silakan komen,sekian terima kasih.

Dahsyat Ramai Blogger Guna Kata Kunci Tulis Artikel

Tahniah dan Syabas...Hebat ramai blogger malaysia yang mahir guna keyword untuk menulis artikel, lihat sahaja pada gambar di bawah ini. kajian mendapati sekiranya menulis artikel dengan terlebih dahulu menggunakan pencarian di google keyword tool, artikel kita akan berada di pencarian rafting teratas.



Bagi membolehkan Artikel kita berada di rafting no.1, kita perlu bersaing dengan blogger-blogger lain melalui niche yang unik dan tidak pernah di gunakan oleh blogger lain, bagi mendapatkan niche yang terbaik maka kita perlu google dan dapatkan tips-tips dari pakar niche di internit.

Menggunakan kaedah menulis artikel dengan mencari niche di google keyword merupakan cara terpantas meningkatkan  traffik diblog kita.

Namun saya juga mendapati cara paling selamat meningkatkan jumlah pembaca ke blog kita adalah berdasarkan artikel yang terlintas di fikiran kita sahaja sudah kira ok, kita perlu pening kepala nak mencari niche yang hebat di google keyword, namun cara ini lambat, traffik perlahan dan pembaca pun kurang tapi dalam jangka masa panjang traffik kita akan melonjak naik tertinggi dan mantain setiap bulan dan dalam masa kita tidak sedar traffik kita berada di kedudukan selamat.

Menulis Artikel tanpa menggunakan keyword memang benar traffik kita rendah di setiap bulan ini kerana artikel kita masih kurang banyak ditulis diblog sendiri. Bagi mendapatkan traffik tinggi tanpa menggunakan keyword tool syarat nya kita perlu banyak menulis, banyak kan menulis artikel di blog kita.

Pengalaman ini saya dapat melalui dari blog ikan keli saya yang lama iaitu : http://www.benihkeli.wordpress.com, dalam blog ini saya kurang menulis artikel, saya hanya copy paste artikel dari Laman Web Berita Harian, Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian dan tampel ke dalam blog saya,itu sahaja yang saya lakukan setiap hari.

Oleh kerana saya nak menghasilkan pendapatan dari blog melalui iklan-iklan berbayar ini saya dan mula menulis artikel sendiri, " ialah kan, nanti pihak pengiklan berbayar diblog saya ini tidak suka kita ciplak artikel orang dan tiru artikel orang lain, jadi saya kena menulis dan hasilakan artikel sendiri lah selepas ini.

Dulu saya tak fikir buat duit dari hasil blog, saya dulu berblog adalah untuk menjalankan perniagaan internit melalui usaha saya dalam perniagaan ikan keli, tapi kini saya nak cuba pelbagai bidang yang ada di internit.

Ada juga jenis-jenis artikel yang boleh mendapat pembaca tertinggi setiap hari, iaitu seperti artikel gosip, artikel beserta gambar bogel, artikel lucah mendapat pembaca yang tinggi, selalunya cerita-cerita panas ini orang akan baca terlebih dahulu, Anda boleh perhatikan di laman you tube, video seakan-akan Lucah orang pasti baca dahulu.

Jadi kalau ingin "menghasilkan pendapatan melalui blog", kita perlu mengikut syarat-syarat pihak pengiklan tetapkan agar tidak ada unsur lucah,artikel lucah, video lucah di laman blog kita, kalau kena "ban" susah mak oi..




09 August 2012

Nuffnang - Free Enam Tips Duit Lambung

Huh dasyat kali ini bagaimana pula kita dapat duit berlambung dari nuffnang, semakin cangih teknologi zaman sekarang berbagai-bagai bentuk wang kita dapat, tapi kali ini duit datang secara berlambung bukan " Mael Lambung " pula ye, jangan salah faham...haha.

Bukan pulak dapat duit anda pula terlambung macam " bang mae" tapi apa yang saya maksudkan disini adalah anda dapat wang dalam bentuk cek dari nuffnang bukan wang lambung sebenarnya, tapi ini adalah tajuk artikel saya je, harap maaf lah kalau ada yang terasa hehe, bukan senang bagi mendapat atau membuat sebuah artikel yang boleh duduk di " RAFTING UTAMA GOOGLE ", saya sendiri pun mendapat sentuhan kecundang.

Tanpa melengahkan masa, jom saksikan atau mulai membaca " PERCUMA ENAM TIPS DUIT LAMBUNG " ini. 

No.1 ( BERINFORMASI )

~ Untuk menjana pendapatan dengan Nuffnang anda perlu membina sebuah yang mempunyai informasi yang menarik dan berguna kepada para pembaca.

~ Para pembaca suka membaca jenis blog yang berinformasi dan ini membuat mereka teruja dan mengikuti perkembangan blog anda setiap hari.

~ Semakin ramai melawat blog anda, semakin tinggi terafik anda dan semakin tinggi pendapatan Nuffnang anda.

~ Traffik tinggi, wang pun tinggi lah anda terima.

No.2 ( UNIK & KREATIF ).

~ Untuk menjana wang dari Nuffnang, perkara yang penting ialah bentuk penulisan yang anda hasilkan itu mempunyai " aura tersendiri ".

~ Blog anda boleh memiliki " aura tersendiri " apabila anda memberikan sentuhan yang unik terhadap gaya penulisan anda.

~ Anda juga boleh membentuk sebuah gaya yang tersendiri kepada penulisan dengan menyelitkan penulisan yang bermutu, gambar yang menarik, muzik yang santai dan video toturial.

No.3 ( HUMOR )

~ Humor adalah perkara penting untuk diselitkan sekali dalam penulisan blog. Ini kerana rata-rata pembaca blog suka membaca sesuatu yang santai dan umum.

~ " Pembaca blog memerlukan satu ruang untuk mereka melepaskan tekanan".

No.4 ( TERKINI ).

~ Nuffnang suka blog yang sentiasa up to date dan sentiasa menyediakan isi kandung yang terkini.

~ Dengan sentiasa mengemaskinikan blog anda dengan pelbagai post yang terkini dan berinformasi, anda dapat meningkatkan jumlah traffic pelawat blog anda sekaligus meningkatkan pendapatan blog anda!

~ Semakin ramai melawat blog anda, semakin tinggi traffic anda dan semakin tinggi pendapatan Nuffnang anda.

No.5 ( NICHE YANG KHUSUS ).

~ Blog yang mempunyai Niche yang khusus mempunyai peluang yang cerah dalam menjana pendapatan lumayan dengan Nuffnang.

~ Blog yang berjaya adalah blog yang fokus dalm sesuatu niche.

No.6 ( TARGET ).

~ Kejayaan dalam bidang blogging bukan sekadar isi kandungan blog yang unik sahaja, ia juga turut merangkumi " target " yang anda ingin capai.

~ Dengan meletakkan " target " anda akan berusaha dengan sepenuh usaha untuk mencapainya.

Keterangan lanjut sila saksikan video ini


( by Video Amirul Hafiz ).


How 2 ( Create a free blog with wordpress.com ) - 1234567

Hi welcome to this article, I will explain how to make a wordpress blog for free through toturial and this picture.


Step 1.

You must type the Wordpress.com to build a free blog, please click on this link or copy and paste only and go to Wordpress.com and click Page ("Sign Up Now").Please complete the information you requested in the spaces below.


Step 2.

Now log in to your email account just register and click "Activate Blog" to activate wordpress blog just now, click this button.


Step 3.

Click on a thumbnail below to customize the look of your blog. (Don't worry, you can always switch to a different theme later.). Now you have successfully registered a new blog.


Step 4.

Please select a theme for free only, select one of the free theme among children who seem panag below, choose one only.



Step 5.

 Now you can write your own articles please click the "NEW POST" follow this arrow.Choose one of the arrows, I recommend clicking the right arrow, please click.



Step 6.

Write your article here, write whatever you want, now you have a free blog. After the write please click the "PUBLISH POST"



Congratulations you managed to write an article and now you have a free blog from wordpress, safe to try.







小薇歌詞NI AI禾




you yi ge mei li de xiao nü hai
ta de ming zi jiao zuo xiao wei
ta you shuang wen rou de yan jing
ta qiao qiao tou zou wo de xin
xiao wei a
ni ke zhi dao wo duo ai ni
wo yao dai ni fei dao tian shang qu
kan na xing xing duo mei li
chai xia yi ke qin shou song gei ni
..........................................................
易GE蕭女的梅根Ø
TA德明紫微蕭焦作
TA你爽溫柔的嚴靜
俏俏TA土特產品鄒禾德鑫
蕭韋
禾之道妮兩人AI NI
禾戴妮妖刀田尚曲碼頭
NA權興興鐸梅根
灣仔夏義守古琴曲GEI NI


Judi kad Terup

Apakah yang sedang dilakukan oleh anak muda ini..?? seperti memegang sesuatu di tangan mereka dengan asyik, wah leka nya mereka, mereka hanya fokus pada kad mereka dan tanpa disedari aksi mereka telah dirakam haha...

Mereka sedang leka bermain judi di tepi jalan bawah pokok durian, mereka memegang kad yang di gelar kad terup atau bermain terup, dalam agama islam judi adalah haram.














Walaupun pertaruhan hanya sekadar Rm1 hingga Rm 2 ringgit sahaja namun ia boleh menyebabkan seseorang itu kehabisan wang, jam sudah menunjukkan pukul 2.47 pagi namun mereka tidak sedar akan masa berlalu pergi, setiap waktu yang berlalu mereka dalam kerugian.

Mereka mengatakan berjudi adalah sebagai mengisi masa lapang namun bagi saya judi tetap melekakan dan boleh membawa kemudaratan kepada sesiapa sahaja yang bermain.

Akibat Judi :

1. Wang gaji tidak dapat disimpan.
2. Lalai dan melekakan.
3. Menyebabkan ketagihan.
4. Boleh membawa kerosakan pada agama, bangsa dan negara.
5. Lupa tanggungjawab kepada keluarga serta anak-anak.

Dunia sekarang sudah semakin maju, kini bermain judi tidak juga tidak terhad, judi juga boleh berlaku di internit, judi online. Berjudi boleh menyebabkan seseorang itu di dalam ketagihan dan mengulangi perbuatan judi secara berulang. Zaman sekarang berjudi boleh berlaku di kala kita berseorangan dengan menggunakan talian internit.














Apa nak jadi dengan remaja zaman sekarang..?? Generasi muda merupakan pemangkin negara dan waris kepada negara ini. Bagaimana menghalang aktiviti judi ini..?? Judi berlaku di mana-mana sahaja, sukar untuk menangani perlaku judi ini.

Apakah pendapat anda dalam situasi judi ini..?? bagaimana menyelesaikan masalah ini, sila berikan pendapat anda. Apa perlu kita lakukan..??Gejala judi tidak dapat di bendung ia berlaku dimana-mana sahaja.

Jadi terpulang lah pada pendirian masing-masing, sebaiknya jangan hampiri judi, elakkan daripada berjudi. Wang yang ada perlu disimpan, amalkan sikap suka menabung, lakukan pelbagai kempen di tv dan surat khabar agar sedikit sebanyak dapa memberikan kesedaran pada generasi masa kini. Semoga aktiviti seperti ini dapat memberikan kesedaran pada anak-anak muda dan tanamkan hasrat suka menabung dan menyimpan wang di bank demi membentuk masa depan yang penuh gemilang.

08 August 2012

Blog kelib


You see what is hanging next to the heads of monkeys ..?? This is KELIB, this is a chopstick kelib used by indigenous people for hunting animals such as monkeys, monkey forest, sikah and more in the forest.

Kelib is the name stands for Buloh chopsticks with poison, poison is made from liquid Ipoh tree trunk to overthrow their game.


This weapon, known Kelib been used by indigenous people for so long to this day, kelib is popular for indigenous people in Malaysia. A type of needle embroidery made from Buloh at the Ipoh tree poison first then only they will be used for cutting the apes and monkeys in the forest.

Here are a variety of kelib used for this purpose, apart from the indigenous community in malaysia sell handicrafts through the sale of this kelib, their craft has a high response by rural communities to make ornaments in hanging at home and in office- business office, it is very unique and how to make kelib is unique and requires a focus that in to make this pattern in stem kelib.

Just look there are plenty of money skull head hung in there and made memories for them, kelib show as a culture of the indigenous people in Malaysia. it is a symbol of courage for this community and is an efficient in hunting animals in the jungle.

their food source is in the wild, they can cross the forest with miles of waterfront, they are reliable in the forest, this weapon is also a savior for them if found with wild animals such as tigers, elephants and so on.

This is a little bit about kelib for indigenous communities in Malaysia, should come to malaysia kelib available at the original museum in Gombak Selangor, various goods treasures displayed there, you can learn about their cultures there.

07 August 2012

Ikan Keli Selangor #1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera di ucapkan kepada pengunjung-pengunjung Blog ini, selamat berpuasa kepada yang beragama islam. Adakah anda masih kenal akan saya yang dulunya menulis blog berkaiatan ikan keli di http://www.benihkeli.wordpress.com ??

Untuk makluman kepada pembaca, blog baru saya ini adalah  berkaitan penternakan ikan keli dan perniagaan ikan keli, saya berpindah ke blog yang baru ini kerana saya mendapati blog ini mempunyai widget yang canggih dan mempunyai banyak fungsi yang menarik boleh di dapati disini.

Untuk blog baru ikan keli saya kali ini mempunyai banyak artikel selain ikan keli yang menarik yang mana mungkin bermanfaat perkongsiannya kepada semua, jutaan terima kasih kepada anda kerana meluangkan masa membaca artikel-artikel saya ini, jangan lupa berikan komen.

Tujuan saya menulis berbagai-bagai artikel di blog ini adalah untuk menarik pelbagai kaum datang ke blog baru ini disamping dengan mudah memperolehi para pembeli-pembeli ikan keli kita.

Anda boleh mula tuliskan iklan anda berkaitan ikan keli di ruang komen yang saya sediakan, dengan cara ini urusan jual beli ikan keli mudah dilakukan. Dengan adanya ramai pengunjung-pengunjung di blog baru ini maka mudahlah bagi kita berurusan di internit melalui perniagaan ikan keli yang kita usahakan selama ini.

Untuk kali ini saya akan berusaha menarik minat para pembaca pelbagai kaum datang ke blog baru ini agar segala urusan jual beli, order ikan keli, pencarian benih cepat akan berlaku disini.

Untuk makluman buat pengusaha yang berminat mengiklankan perniagaan ikan keli mereka jumlah pengunjung bog ini sudah hampir mencecah sekitar 50 orang sehari dan akan terus meningkat pengunjungnya insyaallah sedikit masa lagi. Jadi sekiranya ingin menuliskan info tentang perniagaan ikan keli anda hanya tuliskan sahaja di ruang komen disediakan sebab saya tidak mengenakan bayaran dan sekiranya mahu mengiklankan produk berbentuk gambar di blog ikan keli ini insyaallah saya akan mengenakan bayaran berpatutan dan murah.

Sekiranya ingin menghubungi saya sila klik di bahagian yang tertera di atas segala no tel telah saya sediakan diatas. Anda boleh hubungi saya terus melalui no tel.

Untuk kali ini dan mungkin selepas ini saya tidak akan menjalanlan kursus berkaitan ikan keli memandangkan saya sudah mengalami kesibukan tugas setiap hari, ini kerana ruang kursus yang saya ada agak panas ruangnya, saya mempunyai tempat yang terhad,

Selepas ini saya akan fokus kepada penjualan benih ikan dan ikan keli matang sahaja ini berikutan terdapat banyak permintaan mengenai jual beli benih dan ikan keli matang yang mana kurang pertanyaan mengenai kursus ikan keli sekarang ini.

Hanya setakat ini dahulu info dari saya dan nantikan kemunculan artikel terbaru saya setiap minggu di blog baru ini, sekian terima kasih.

Tilapia KKB


In the near future we will produce the seeds of tilapia, we're just waiting for a weight of about 400-500 gram tilapia a tilapia to become the parent to ensure that the seeds can be produced tiapia fish.

At first I was only defending catfish and carry on raising catfish and tilapia only in small quantities to the food when he grows up, but other things should happen.

I defend tilapia just the fun of it, but what makes me wonder my state already tilapia weigh 500 grams produces her through the mouth of this fish, not little, but there are many also, every week I would raise tilapia fish larvae this is weird every week this tilapia broodstock to produce seeds.



A long time I wondered why I sold the seeds of this tilapia fish for money. so the idea was started and now I focus on the expansion of this tilapia fish.

In the near future I will be able to sell this fish fry, to the attention of readers I tilapia broodstock injected with hormones do not seeds, but the fish itself is undergoing a natural process of reproduction, and how to take care of the larvae of tilapia larvae are easy sekai just make sure to clean water free of bacteria in water is sufficient.


06 August 2012

Ikan-ikan Keli/Lele dan Pembenihan

Ikan Keli, Ikan Lele sama sahaja rupanya bentuk,saiz, kuit dan habitatnya, kalau di malaysia disebut ikan keli, Ikan keli yang saya ternak adalah spesis ikan keli bunga clarias macrocephalus dan di negara jiran menyebutnya ikan lele dan ikan yang saya ternak adalah ikan lele sangkuriang iaitu di malaysia di sebut ikan keli bunga sebab corak badannya terdapat tompok-tompok bunga atau juga nampak macam seakan-akan corak batik.

Ikan keli mempunyai banyak spesis iaitu ikan keli :

1. Ikan Keli Kayu (  Clarias Batracus ).
2. Ikan Keli Eksotik / Keli Afrika( Clarias Gariepinus ).
3. Ikan Keli Limbat ( Clarias Nieuhofi ).
4. Ikan Keli Bunga ( Carias macrocephalus ).














( gambar sumber dari internit ).

IKAN KELI KAYU

~ Ini adalah rupa sebanarnya ikan keli kayu yang dimaksudkan, rupa cokat seakan-akan hitam, tinggal di air tawar, ikan keli jenis ini banyak di jumpai di sekitar sawah padi, longkang, parit, dan anak sungai.

~ Ikan keli kayu mempunyai warna kulit bertitik dan berbelang-belang pada bahagian ekornya, ikan keli ini dianggap berbisa. Ikan keli ini juga ialah ikan keli kampung.

~ Berat badan ikan keli boleh cecah ke saiz 300 gram ke bawah yang pernah saya dapat sewaktu memancing dahulu.

~ Ikan keli ini sangat aktif diwaktu malam, bila disuluh dengan torch ligth warna matanya nampak putih bersih, sekiranya berat ikan ini  sekitar 230-300 gram ia dianggap induk dalam penternakan ikan ikan keli.

~ Pembenihan semuajadi banyak berlaku terhadap ikan ini.












( gambar sumber dari internit ).

Ikan keli Eksotik / Ikan Keli Afrika.

~ Ini ah rupa iakn keli eksotik tadi, warnanya hitam sahaja tiada tompok-tompok pada kulitnya, ikan keli ini tidak berbisa kaau kena sengat pun cuma luka kecil sahaja.

~ Berat badannya boleh mencecah sehingga 30 kiogram yang pernah jumpa, ketika itu saya hendak menjamu selera di sebuah Restauran di sg.choh rawang, pemilik restauran hanya membela ikan keli afrika itu, kata orang sambil menjamu selera di kedainya sambil tengok ikan keli afrika tu, Ia disimpan di tepi ruang kedainya sebagai tontonan sahaja.

~ Ikan keli ini tahan lasak, larva ikan keli ini cepat membesar daripada ikan keli lain

~ Pembenihan secara semula jadi dan Teknik Aruhan.












( gambar sumber dari internit ).

IKAN KELI LIMBAT

~ Ini dia ikan kei limbat, rupa badan ikan keli limbat agak berbeza sedikit, badannya berwarna seakan warna oren. ia tinggal di bawah akar pokok-pokok kayu dan mempunyai air yang bersih keruh. ia tewas dengan umpan cacing dan daging haha..

~ Ikan keli Limbat ini boleh mencecah berat sehingga 1 kilogram yang pernah saya jumpa, spesis ikan keli limbat ini banyak ditemui kolam dimana terdapat berluka dan pokok disitu.

~ Ikan Keli Limbat juga berbisa, bisa nya tidak lah sampai sama dengan bisa ular tapi kalau kena boleh membawa bengkak pada tangan, bergantung pada ketahanan badan seseorang juga.

~ Ikan Keli Limbat juga makan umpan pancing dengan cara menelan mata pancing memang senang boeh dapat kalau mancing, tapi awas sekiranya ia tersangkut pada akar pokok di dalam air memang sukar lah nak dapat.

~ Pembenihan secara semulajadi sesuai pada spesis ikan ini.












( gambar sumber dari internit ).

IKAN KELI BUNGA

~ Ini adalah rupa sebenar ikan keli bunga yang saya maksudkan tadi, lihat sahaja pada tubuh badan ikan ini kelihatan seperti corak batin, unik betu tak..?? Ikan keli ini tidak berbisa, kadang-kadang tu hari-hari terpaksa menerima sengat ikan keli bunga sewaktu menangkapnya didalam kolam.

~ Berat ikan keli bunga ini pernah saya temui sehingga 5kg, mungkin ada lebih itu berat yang orang dah temui, saya hanya ceritakan apa yang pernah saya nampak sahaja, buat apa nak reka cerita pula kan. Kita cerita dan kongsi hanya berdasarkan apa yang pernah kita nampak.

~ Sebenarnya spesis ikan keli ini memang banyak hidup di dunia ini,  namun yang popuar rasanya spesis ni sahaja rasanya haha..saya ceritakan apa yang saya mampu je lah.

~ Lebih cerita karang merapu pula jadinya kan, baik tak payah lah sekadar 4 spesis ikan ni je ah sudah cukup rasanya orang dah tahu.

~ Pembenihan secara semulajadi dan pembenihan secara Aruhan memang sesuai pada spesis ikan ini.

perempuan " anak sapak pula ni "? :)

Kenal tak siapa nama perempuan ini..?? anak siapa kah ini..?? ayunya dia kan, beruntung sapa dapat khawin dengan dia ni. Muka lawa kaya pula tu,haha..



Rasanya ramai yang kenal dia perempuan ni kan...dia lah pelakon perempuan yang saya minati, lakonan beliau di dalam episod bersirinya membuat kan saya tak pernah miss tengok,kiranya saya ni peminat fanatik beliau lah. ce wah ye la tu..

Nama beliau Kristin Kreuk dan nama Lana Lang dalam lakonan beliau dalam Episod smallville, entah kenapa saya sangat meminati beliau, mungkin cantik kot..?? Kira perasan lah kira saya ni sedangkan lana belum tentu kenal saya, tapi sebagai peminat beliau apa salahnya saya berkata begitu, masing-masing ada pilihan siapa yang kita minat dalam lakonan jadi perkara macam tak jadi masalah kan..hehe..



Lepas ni cerita apa pulak dia akan berlakon, tak kan cerita smallville je, buat lah berbagai kisah pula, saya dah lama tak tengok dia berlakon di depan kaca tv, rindu pula rasanya dah lama tak tengok beliau berlakon.

Gandingan beliau klerk kent memang amat serasi lah dalam lakonan mereka, kawan si perempuan dapat susah jadi supermen akan datang menyelamat, haha..memang best...

Kira ini hanya sebagai omong kosong sahaj lah, terima kasih sebab sudi baca post saya ni, kalau hari-hari tulis artikel tak ada selit unsur-unsur nanti orang bosan pula, apa salahnya tukar-tukar artike macam ni baru terhiburkan..ok lah ye..terima kasih..


EM4 Making Techniques


Make EM4 with plant material

May indeed have many people know that making the intestines of animals EM4 to create smells a foul odor, therefore, I share how to make a composter EM4 microbes with a source of plant materials that will not be too smelly.

Materials

* Trash vegetables, especially beans.
* The skin of fruit (papaya, banana, rambutan, mango, etc.).
* Rice bran, adequate.
* Sugar, little
* Air Rice, to taste.

How to make:

A. vegetable waste, fruit peels and rice bran are mixed. Place for example in a bucket or container lain.Tutup sometimes while stirring, allow one week to rot until the EM1. EM stands for Effective microorganisms, which is the body of shrubs "violent", which will accelerate the composting process. Ditengarai with 1 because this liquid forms of microorganisms having Upon decomposition for 1 week.

Two. EM1 liquid waste is mixed with vegetable and fruit peels, then became silent again for a week.

Three. EM2 fluid mixed with the rice bran, brown sugar and rice water. And resting again for one week until the EM3.

4. Let it stand again for a week without adding anything. Fluid had been EM4

05 August 2012

Benih Ikan Keli /Lele

Assalamuaaikum & Salam Sejahtera buat Pengunjung Blog ini disini saya nak tunjuk kan Benih Ikan Keli/Lele yang saya usahakan, ternyata selepas menaik tarafkan kolam pembenihan baru ia memang berhasil menghasilkan benih ikan keli.

Untuk makluman tuan/puan sedikit masa lagi kami dapat menampung permintaan benih ikan keli sedikit masa lagi dan kini kami masih lagi menjalankan kajian permakanan larva-larva ikan keli yang memang sukar mengetahui permakanan sebenarnya spesis ikan ini.


Berbagai-bagai kajian telah kami lakukan demi dapat menghasilkan benih ikan keli yang banyak dan dapat menampung permintaan benih ikan keli di sekitar tempat kami dan luar dari tempat kami sendiri.

Memang ramai yang mengatakan sekiranya mahu berjaya dalam perniagaan keli dengan cepat tanpa perlu melakukan pembenihan sendiri sebab lambat menghasilakn duit sebab terpaksa menternak benih ikan keli yang memakan masa selama 1 bulan agar benih-benih ikan keli mendapat saiz yang diingini namun bagi kami, kami tak merasa tersingung sedikit pun di atas nasihat itu. Sebab apa yang kami rasakan kemahiran membenihkan ikan keli sangat penting sekiranya mahu menjalankan perniagaan ikan keli ini kerana skemahiran itu dapat diwarisi oleh waris kita nanti.

Buat yang memerlukan benih ikan keli di selangor harap dapat menuliskan order anda di ruang komen di bawah ini memudahkan kami menghubungi anda nanti, terus terang saya ingin katakan setakat ini kami masih lagi belum mempunyai Lori bagi menghantar benih-benih ikan keli ini ke tempat anda diharap boleh datang sendiri.Mohon maaf di atas kesulitan yang di hadapi oleh syarikat kami.


gambar photos "anak burung" apa ni???...

Eh..eh...gambar photos apa pula ni..?? Duduk di atas palang besi sambil termenung kesepian seorang diri je..rileks lah apa yang di sedihkan haha..

Apa masalahnya kamu ni..?? kenapa jadi begini dan kenapa duduk kat atas palang besi Futsal tu..?? mungkin kamu ada masalahnya agaknya ni, jom kita lihat apa masalahnya...terus terjah lah kan..


Sapa tahu ni gambar burung spesis apa? siapa boleh jawab haha..tapi kenapa dia duduk kat situ sapa tahu..?
Jom kita baca apakah masalah yang dihadapi oleh burung ini..

Sebenarnya ini adalah spesis BURUNG LAYANG-LAYANG yang mempunyai nilai Komersial yang sangat tinggi dan sarangnya mencecah ribuan ringgit per kilogram, namun apakah masalahnya..??


Ini adalah anak burung walit/walet generasi baru yang baru belajar terbang, anak burung walet ini terbang terlalu rendah dan menyebabkan ia tersungkur jatuh ke bumi iaitu jatuh ke padang bola dan akhirnya tidak dapat terbang ke udara.

Spesis anak burung walet ini memang pelik sebab ia tidak bertingek dan hinggap di atas ranting, tabiatnya suka bergantung sahaja dalam gua.

Semasa anak burung ini jatuh diatas padang rumput ia tak mampu untuk terbang semula ke udara dan ia perlu menjatuhkan badannya sebelum terbang ke udara semula, sebagai contoh kita perlu baling anak burung ini kelangit dan selepas itu ia akan terbang semula.

Bagi Pengusaha Burung walit berbangsa cina mengatakan sekiranya burung ini berada diatas tanah ia akan mati sebab tidak dapat lagi untuk terbang. Burung ini perlu menjatuhkan badannya terlebih dahulu sebelum ia boleh terbang semula ke langgit.

Itu sebab saya letakkan burung ini di atas palang besi, 2 minit selepas saya letakkan ia di atas palang besi Futsal ia susah terbang ke udara semula.


Habitat Burung walit ini memang pelik selain burung layang-layang lain. Tengok sahaja kedua-dua kakinya tidak mencengkam paang besi itu, namun begitu sarang burung walit ini ternyata begitu mahal sekali dan mendapat permintaan tinggi di HONG KONG ini kerana sarang burung walit mempunyai kasiat tinggi untuk kesihatan kepada pengamalnya.

Antara khasiat sarang burung adalah seperti di bawah :
  1. Awet muda.
  2. Melancarkan peredaran darah.
  3. Melancarkan fungsi paru-paru.
  4. Melegakan batuk.
  5. Membersihkan darah.
  6. Membantu tumbesaran tubuh.
  7. Membantu pembentukan tulang.
  8. Pembentukan darah merah.
  9. Sebagai agen antioksida.
  10. Membantu proses penyembuhan Asma.
  11. Memutih dan melicinkan muka.
  12. Menghilangkan kedut-kedut muka.
  13. Membantu meningkatkan tahap IQ.
  14. Membantu memulihkan tenaga dan stamina badan.
  15. Kesihatan tenaga batin.
Agak-agak berapa kos untuk membina rumah burung walit melalui gambar diatas ini ..?? sudah tentu menelan kos sehingga ratusan ribu ringgit.


Teknik Tingkatkan Semangat, Konsisten,Berdisplin Menulis Blog.

Bukan senang nak mencanang semangat untuk menulis Blog kalau tidak ada kekuatan dalam diri, tidak ada Semangat Menulis, Konsisten dan Berdisplin jadi bagaimana nak tingkatkan traffik ke blog dan yang penting bagaimana nak mendapatkan income dari blog..??

Jadi sedikit perkongsian boeh saya terangkan disini, ada masanya kita akan merasa malas sebab di dalam fikiran kita hari-hari fikir bila orang akan klik iklan nuffnang di blog kita agar kita lekas dapat duit  dan cek dari nuffnang.Tak semudah itu kawan-kawan.

kalau seluruh rakyat malaysia kita semua tahu pasal nuffnang dan iklan nuffnang maka susahlah kita nak dapat income sebab nak tunggu diorang klik iklan tersebut sukarlah.

Lepas ni terpaksa lah cari pelawat luar negara, haha..nak tulis artikel daam bahasa engish tu yang seksa sebab kita bukan mahir sangat english dan beruntung lah pada mereka yang faham bahasa english.

Gambar tak ada, tajuk pun blur, tapi keinginan nak menulis dengan blog itu tinggi, harap jangan tulis artikel merapu dah lah.

Untuk itu perkongsian juga saya sampaikan pada hari ini, sebab saya kalau boleh nak kongsi saja apa yang saya tahu dan terlintas di benak ni. Apa salahnya berkongsi-kongsi idea, cara, teknik,pengalaman dan pendapat moga Allah saja yang membalas niat ikhas kita untuk menyampaikan dan berkongsi idea ni.

Baik lah caranya mudah sangat, ni kira dah habis idea lah dan puas fikir, kalau dalam silat kira ini lah " Buah Terakhir " yang tinggal. Kalau dah benar-benar tidak ada idea dan semangat lagi nak menulis sebab tak tahu tajuk apa lagi yang nak ditulis jadi dengan cara mudah saya nak cerita ialah dengan membuat BLOGWALKING ke blog-blog orang lain.

Mungkin selepas membaca artikel-artikel mereka serta komen-komen dari pengunjung-pengunjung dari blog tersebut kita dah mula dapat idea yang nak dituliskan pada blog sendiri asalkan jangan tiru bulat bulat artikel diorang sudahlah.karang bergaduh pula jadinya.

Sebagai contoh kalau kita sukakan pasal cerita mendapat duit dengan blog maka tuliskan saja perkataan itu di ruang search dan tidak lama selepas itu akan keluar tajuk MENDAPATKAN DUIT DENGAN BLOG, maka bacalah mengikut keinginan kita, baca seberapa banyak cerita pasal buat duit dari artikel orang lain selepas itu semangat membara mahu menulis bog akan tiba.

Umpama kata orang bila kereta yang kita start tadi dah panas baru kereta boleh gerak. Tulis apa sahaja di ruang search mengikut keinginan yang kuat dalam diri kita.

Contoh kedua, sekiranya kita nak menulis artikel pasal kereta, namun semangat tak ada, jadi baca lah artikel pasal  kereta melalui posting blog mereka. Hasil cerita tersebut membuat kan kita jadi bersemangat kembeli yang penting jangan tiru artikel mereka.

Dalam 11 artikel yang kita baca dalam blog/website orang lain tadi maka disitu lah kita akan timbul idea dan artikel  untuk kita tulis dalam blog kita selepas itu. senang kan..

Ini adalah perkongsian dari saya semata-mata bukan ada niat untuk memyuruh anda meniru artikel diorang namun sekadar ingin berkongsi bagaimana untuk mendapat artikel baru untuk blog kita sewaktu kita kekeringan idea dan sejuk tangan untuk menulis blog.

Seeloknya jangan fikirkan Negatif melalui artikel saya ini namun Fikirkan Positif semoga dengan cara ini kita akan senantiasa menulis blog dengan pelbagai artikel.-artikel yang menarik dapat dituliskan pada blog.sepanjang hari.

02 August 2012

Samsung GALAXY S III _ Geram timbul di depan mata

























S Suara

Mengapa tidak mendapat jawapan dari telefon anda? Beritahu kepada semua bangun!
Lebih baik lagi, anda boleh memberitahu Samsung GALAXY S III untuk mematikan
penggera selama beberapa minit dan biarkan diri anda tidur sedikit.
Jawab telefon anda (atau menolak panggilan), putarkan muzik anda
(Atau ke bawah), dan juga memberitahu kamera apabila menembak.

Tag sosial

Kini ia lebih mudah untuk menjejaki kawan-kawan dan orang yang disayangi.
Tag sosial membolehkan anda menghubungkan muka dalam album foto anda dengan
mereka media aliran sosial. Apabila ia ditetapkan, apa yang anda perlu lakukan adalah
melihat gambar-gambar mereka dan anda akan melihat status semasa mereka muncul.

Penginapan pintar

Dengan ciri penginapan inovatif Smart, Samsung GALAXY S III
secara automatik mengenali apabila anda melihat telefon,
sama ada ia adalah untuk membaca e-buku atau melayari laman web. Depan
kamera kelihatan jauh ke dalam mata anda dan mengekalkan cerah
mempamerkan untuk keseronokan menonton yang berterusan. Apakah idea yang cerah.

Pintar amaran

Apabila anda mengangkat telefon anda, tidak akan ia lebih baik jika ia membiarkan kamu
tahu apa yang telah berlaku sejak anda telah pergi?
Samsung GALAXY S III tahu anda kembali dan memberikan anda
cuitan ringkas bergetar untuk memaklumkan anda tentang panggilan yang tidak dijawab dan
mesej baru. Bagaimana bertimbang rasa itu?

Foto terbaik

Samsung GALAXY S III tahu melihat terbaik anda, memastikan
anda tidak akan terlepas senyuman atau menangkap seseorang apabila mereka berada berkelip.
Ia secara automatik mengambil pecah sebanyak 8 untuk membuat adegan yang berterusan
dan akan memilih yang terbaik tandan untuk anda.

S Beam

Berkongsi kandungan anda dengan rakan-rakan berhampiran dengan reban mudah,
cepat, dan lebih menyeronokkan. S Beam membolehkan anda bon serta-merta supaya
anda boleh memindahkan dokumen, kenalan, gambar, muzik,
video, Hanya meletakkan belakang telefon anda bersama-sama,
menyambung, berkongsi dan menikmati.

Main AllShare

Ada cara lain untuk berkongsi kandungan pada peranti pelbagai.
Ia dipanggil Main AllShare, dan ia membolehkan kita bekerjasama melalui
keajaiban DLNA dan Wi-Fi Direct, memberikan kami akses remote
dokumen dan fail multimedia apabila kita bekerja yang berbeza
skrin tempat lain.

Buddy foto saham

Ia tidak boleh menjadi lebih mudah untuk mengurus dan berkongsi foto anda.
Telefon mengakui muka dan pautan untuk anda,
menggunakan profil kumpulan anda untuk bimbingan. Kini anda berada sekali
menyentuh diri daripada berkongsi dengan semua orang serta-merta.

Pelakon AllShare

Bukankah lebih baik untuk mencerminkan paparan telefon anda ke besar
menyaring wayarles? Kini anda boleh. Pelakon AllShare membolehkan anda melakukannya,
dan ia adalah sempurna untuk gamer. Selepas permainan anda bermain
muncul pada skrin, anda juga boleh menggunakan telefon anda
butang sebagai pengawal dengan isyarat. Tiada wayar, kekecohan tidak.

Pop up memainkan

Melakukan perkara-perkara serentak pada Samsung GALAXY S III '
4.8 "HD Super AMOLED skrin mudah dan menyeronokkan.
Dengan Pop up permainan dan berkuasa teras Pemproses Quad,
anda boleh menonton video HD dalam tetingkap lain manakala
menghantar e-mel atau teks secara serentak. Mengubah saiz video,
seret di mana anda mahu pada skrin, dan berbual dengan
rakan-rakan anda atau melayari web. Jangan ketinggalan apa-apa tindakan.

Pangilan terus

Samsung GALAXY S III walaupun tahu apabila anda mahu bercakap.
Apabila anda adalah seseorang pesanan dan memutuskan untuk memanggil mereka
sebaliknya, hanya mengangkat telefon anda ke telinga dan panggilan Langsung
mendail nombor mereka untuk anda. Tidak lebih fumbling melalui log panggilan
atau kenalan. Biar Samsung GALAXY S III melakukan kerja tersebut.

4,8 HD Super AMOLED

Ini adalah apa yang kita panggil melihat realiti. 4.8 inci definisi tinggi
memaparkan dan pengalaman tontonan terang. Dengan warna yang benar dan
masa respons ultrafast, main balik video HD terlampau
tajam. Ia juga amat cekap tenaga dan menakjubkan nipis.

Reka bentuk

Sama ada ia ufuk lautan atau hutan megah
Firs Nordic, satu perkara adalah jelas: di sana adalah tidak lurus
baris di dalam alam. Samsung GALAXY S minimum III dan
reka bentuk organik digambarkan dalam licin dan bukan linear
garisan peranti. Sifat manusia-centric menyediakan
pengalaman ergonomik dan selesa dengan peningkatan
kebolehgunaan. Cengkaman selesa, keluk lembut dan platinum
bentuk organik menyampaikan rasa semulajadi dan reka bentuk.